''Son Sürüm'' 23 Mayıs – 4 Temmuz tarihleri arasında Daire Galeri'de

 
Dün Bugünden Daha Uzak Değil

Daire Galeri, Son Sürüm isimli sergi ile 23 Mayıs – 4 Temmuz tarihleri arasında çalışmalarında yeni teknolojileri sıklıkla kullanan sanatçılar Selçuk Artut, Hayal İncedoğan, Ozan Türkkan ve Cemre Yeşil’i bir araya getiriyor.


 
 
Gelişen teknolojide son nokta hep 'bugün'e aittir. Teknoloji ve gelişimin birlikte kullanıldığı her anlatımda, bu birliktelik, bir önceki noktadan daha ileri bir seviyeye gelmeyi betimlemenin de aracı olmuştur. Buna göre, 'bugün'ün teknolojisi gelebildiğimiz en gelişmiş, en son noktadır. Yarının bugünden farklı olacağını, asla yerinde sayılmayacağını, hep gidile...cek, kat edilecek bir ilerisi olduğunu da beraberinde düşündüren teknoloji olgusu, insanoğlunun gelişimi konusunda da olumluluk barındırır. Halbuki bugün dünyaya kuş bakışı baktığımızda karşılaştığımız görüntü tamamen olumlu mudur?
 


Heidegger'ın görüşüne göre teknoloji, diğer tanımlarının yanı sıra,"amaca ulaşmak için gerekli bir araçtır.” Dolayısıyla teknolojiye bu enstrümantal bakış açısı da, teknolojinin hep insanoğlunun gelişimine ve yararına kullanılacağı hükmünde bir ifadedir. Ne var ki insanoğlunun doğaya hükmetmesi için eline verilen bu değerli enstrümanın dünya tarihinde pek çok kez kötüye kullanıldığı ve yıkıma yol açtığı da defalarca deneyimlenmiştir. Kısıtlı hayat süresince yapabileceklerini arttırmak adına, hızlı ulaşımı sağlaması için hava kirliliğine yol açtığı bilinmesine karşın tercih edilen uçak yolculukları belki de teknolojinin olumsuz sonuçlarından en çok göz ardı edilenidir. 2. Dünya savaşında atomun bölünmesinden doğan devasa enerjiyi iki şehri ve tüm insanlarını yok etmek için kullanan insanoğlu da kuşkusuz teknolojinin olumsuz kullanımının en sakıncalı örneğini teşkil eder. Kısaca, teknolojinin topluma sağladıkları sürekli lineer bir gelişme oluşturmaz. Teknolojik gelişim tarihsel çerçeveye oturtulduğunda, istisnasız her yeni gün dünden daha gelişmiş olmayabilir gerçeği, farkına varılan noktadır.
İçinde bulunduğumuz teknolojik çağın etkilerini sanatın birçok alanında da doğal olarak görmekteyiz. Sanat var oluşundaki temel işlevlerinden birini yerine getirerek yaşadıklarımıza ayna tutarken dönemimize ait birçok sanatçı teknolojinin etkileşimlerini ürettikleri sanat eserlerinde farklı seviyelerde yansıtmaktadırlar.

Teknolojinin birey, toplum ve yeryüzü üzerindeki etkilerini bütünsel bir bakış açısıyla sanatın sorgulayıcı merceğine tutan bu sergide, teknolojinin elverdiği yeni medya teknikleriyle çalışan dört sanatçı bir araya geliyor. Gelişen teknolojinin araçlarından, sanat üretimlerinde faydalanan sanatçılar farklı tekniklerde üretilmiş işlerini sergileyecekler. Etrafı teknolojik araçlarla sarılmış yenidünya insanının günlük yaşamına olan yansıma ve etkilerine de değinen sanatçılar, teknoloji ile insan ilişkisine dair yorumlarda da bulunuyor.
Daire Galeri’de, Selçuk Artut, Hayal İncedoğan, Ozan Türkkan ve Cemre Yeşil’in çalışmalarının yer aldığı Son Sürüm adlı sergi 23 Mayıs – 4 Temmuz tarihleri arasında, Salı’dan Cumartesi’ye 11:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

DAİRE GALERİ

Adres: Boğazkesen Caddesi No:76A
Tophane 34433 Beyoğlu / İstanbul
T: 0212 252 52 59
www.dairesanat.com

Ziyaret Saatleri
Salı – Cumartesi: 11:00 – 19:00
 

Popular posts from this blog

Don't walk away from silence

Artfulliving - Portfolyo