Skip to main content

“Hüzünlü ve Huzursuz” Melankoli Üzerine Kuşaklararası Bir Seçki


HÜZÜNLÜ VE HUZURSUZ

“Hüzünlü ve Huzursuz” Bir Sergi…

Öner Kocabeyoğlu Sanat Koleksiyonu’nda yer alan Türkiye modern ve çağdaş sanatına izini bırakmış sanatçıların yapıtlarından bir seçki 18 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında Akaretler Sıraevler No.55’de ziyarete açılıyor.
Derya Yücel küratörlüğünde gerçekleşen seçki farklı kuşakların yapıtlarından yansıyan “Melankoli’nin izini sürüyor.

Sanatta şiirsel ve düşsel esrimenin de ruhuna dâhil olan içe dönme ve melankoli bir bakıma dünyaya karşı geliştirilen duygusal bir mesafedir. Sanatçılar, dünyanın ve tarihin enkazıyla kurulacak ilişkide bu mesafenin aralığında durur. Dün de bugün de, politik özne olmanın koşullarından biri melankoli aracılığıyla varlığa/varoluşa karşı korunan bu mesafedir.
Öner Kocabeyoğlu Sanat Koleksiyonu’na odaklanarak “Hüzünlü ve Huzursuz” başlığıyla bir araya getirilen seçki, Türkiye modern ve çağdaş sanatı öyküsüne yaratıcı mirasını bırakmış ve bu mirasa dahil olarak üretimlerini sürdürmeye devam eden farklı kuşakların yapıtlarında yansıyan “Melankoli’nin izini sürüyor. Bu yapıtlar, yaratıcısının iç dünyasını, nesnelerin gizini, renklerin ruhunu verirken, izleyiciye hüzünle derin bağlar kurduruyor. Seçkinin küratörü Derya Yücel’e göre “melankoli kavramı, arada olmakla, hüzünle, huzursuzlukla, çelişkilerle, kararsızlıkla yan yana dursa da sarılacağımız tek şey olarak, yaşadığımız çağ ve yaşadığımız coğrafyada olduğu gibi, sanatın da bize vadettiği umudu yüzeye çıkarıyor”
Fikret Mualla, Abidin Dino, Avni Arbaş, Yüksel Arslan, Ömer Uluç, Komet, Hakkı Anlı, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Seyhun Topuz, Fahrelnissa Zeid, Eren Eyüboğlu, Nejad Melih Devrim, Selim Turan, İlhan Koman, Mübin Orhon, Mustafa Horasan, Günnur Özsoy, Hayal İncedoğan, Nejat Satı, Burcu Yağcıoğlu, Seçkin Pirim, Gülşah Bayraklar, Leyla Gediz, Yaşam Şaşmazer, Ardan Özmenoğlu, Seçil Büyükkan, Fatih Temiz, Selen Tokgöz, Büşra Çeğin gibi farklı kuşaklara ait sanatçıların yapıtlarını bir araya getiren sergi, 18 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
“Hüzünlü ve Huzursuz”
Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu’ndan Melankoli Üzerine Kuşaklararası Bir Seçki
Küratör: Derya Yücel
18 Eylül-15 Ekim 2018
SIRAEVLER: Şair Nedim Cad. No:55 Akaretler Beşiktaş İSTANBUL
Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu modern, çağdaş ve yükselen sanatçıların önemli eserlerine yer veren en önemli koleksiyonlardan biri olma özelliğine sahiptir. 100’den fazla sanatçının 1500’ü aşkın eserinin yer aldığı koleksiyon, araştırma, yayınlar ve küratöryal sergiler ile sanatseverlerle paylaşılmaktadır. Kurumsal işbirlikleri çerçevesinde de koleksiyondan ulusal ve uluslararası birçok müze ve kuruma sergilenmek üzere ödünç eser verilmektedir. Başlangıcında Türkiye’li Paris Ekolü sanatçılarına odaklanan koleksiyon, 20. Yy. Modern Sanatı, 1960 sonrası Çağdaş Sanatı, yeni kuşak genç sanatçılar ile dünya çapında önemli yabancı çağdaş sanatçılara ait yapıtlarla zenginleşerek gelişmeye devam etmektedir.

Popular posts from this blog

Don't walk away from silence

Artfulliving - Portfolyo