Past / Geçmiş Sergi


Resim ve Heykel Müzeleri Derneği’ni ‘30. Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergisi
5 Temmuz – 30 Temmuz 2011 tarihleri arasında Akbank Sanat Beyoğlu’nda Akbank sponsorluğunda gerçekleşecek.
Serginin kuratörlüğünü bu yıl gerçekleşecek olan 54. Venedik Bienali kuratörü Fulya Erdemci, Başak Şenova, Arzu Yayıntaş üstleniyor.

Sanatçılar: İlgen Arzık, Mehmet Ali Boran, Ali Bozan, Baran Çağınlı, Mehmet Fahracı, Onur Gökmen, Hayal İncedoğan, Engin Konuklu, Can Kurucu, Ekin Onat, Birol Özer



Ay’ın Karanlık Yüzü / Dark Side of the Moon
6 adet kağıt üzerine serigrafi
Hayal İncedoğan

Proje ismi, 20. yüzyılın efsanevi müzik gruplarından biri olarak nitelendirilen Pink Floyd’un 1973 tarihli, aynı adı taşıyan albümünden esinlidir. 6 adet kağıt üzerine serigrafi baskıdan oluşur. Sergide 4 adet gösteriliyor. Getto, Arka Bahçe, Kayıp, Araba Mezarlığı (Vertigo ve Harabeler). Çalışmalar, albümün bütününe ilişkin tematik bir yakınlık kurar.

Çektiğim fotoğraflar ve bir takım sosyal içerikli dergilerden aldığım görselleri manipüle ederek ürettiğim, minimal bir tavırla soyutlanmış yığınlardan (mass-ornament) oluşuyorlar. Bu yığınlar küreselleşmenin, teknolojinin, ekolojik dengelerin sarsılması gibi günümüz dünyasını tehdit eden durumların yeryüzüne ve insanlığa etkilerini konu alır.

Konu her ne kadar bugüne dair reel bir söylem üzerinden gelişse de işlerdeki mesafeli tavrın izleyiciyle duygusal bir yakınlık kurduğunu da düşünüyorum. Çünkü işler aynı zamanda günümüz dünyasında bireyin yalnızlığını konu alıyor.

Minimal bir tavırla oluşturulan bu işler biçim ve anlam boyutunu öne çıkarmak adına iki renkli üretilmiştir. Fondaki mavi renk; tarih boyunca sonsuzluğun ve özgürlüğün simgesi olarak kullanılmış bir semboldür ve işlerdeki sıkışmışlık ve karamsarlığa, dünyevi ve geçici olanlara zıtlık yaratır. 

Popular posts from this blog

Don't walk away from silence

İzmir Kültür Platformu Yayını Sayı:3